Preguntes més freqüents sobre la nova normativa de trànsit a Besalú

GENERALS

Quin límit té la zona restringida del nucli històric?
Aquest plànol ho especifica (zona groga)

Quan baixa la pilona?

 • La pilona s’abaixa si la matrícula del vehicle ha estat autoritzada per l’Ajuntament. Una càmera reconeix la matrícula i fa que la pilona baixi.
 • La pilona també s’abaixa si el conductor disposa d’una targeta d’accés i la fa passar per la pantalla que hi ha al costat de la pilona.
 • La pilona sempre està abaixada de dilluns a dissabte de 8h a 10:30h, que és l’horari de càrrega i descàrrega.

M’he trobat un avís al cotxe.  Què significa?
Els avisos són informatius. Expliquen el motiu de l’avís i informen del que pot fer i del que no pot fer el vehicle avisat dins la zona restringida.

Es posen multes?

 • Des de l’ajuntament s’ha optat per donar un temps prudencial als usuaris perquè coneguin la nova ordenança, s’habituïn a la nova situació i puguin informar-se degudament.
 • Un cop passat aquest període d’informació el control del compliment de l’ordenança anirà a càrrec dels Mossos d’Esquadra que posaran multa si es comet una infracció.

PERSONES NO RESIDENTS AL NUCLI HISTÒRIC .

Tinc dret d’accés?
Sí.
 Tots els usuaris de Besalú teniu dret d’accés, tant si viviu dins com fora de la zona restringida.  Per demanar permís per poder entrar amb el teu vehicle has d’emplenar aquesta sol·licitud i presentar-la a l’Ajuntament.

Puc aparcar?
No
.  Dins la zona restringida només poden aparcar els veïns que hi resideixen.

On puc aparcar?
Només pots aparcar fora del centre històric. Hi ha pàrquings habilitats en diverses zones com El Firal, Els Horts, Pg. Francesc Cambó, Av. Lluís Companys,  etc.

Haig d’aparcar a fora del centre si necessito fer alguna gestió ràpida, alguna càrrega o descàrrega, o alguna compra o encàrrec breu?
No
, en aquests casos pots entrar amb el vehicle i pots fer una parada. És a dir, pots entrar, pots deixar el teu vehicle amb el motor parat en qualsevol lloc que no dificulti la circulació i pots fer el que necessitis sense presses. Això sí, és obligatori que indiquis la situació de parada amb els 4 intermitents

Tingues en compte que pots fer la parada en qualsevol via o plaça sempre i quan:

 • No obstaculitzis el pas de vianants ni de la resta de vehicles.
 • No la facis als Claustres ni ala Devesa, perquè aquestes zones són exclusives per a l’aparcament dels residents del nucli històric.

I… per què haig de posar els 4 intermitents?
Perquè si no poses els 4 intermitents els Mossos d’Esquadra podran interpretar que el teu vehicle està aparcat i et poden multar.

 Hi ha un temps màxim de parada?
No
, la parada pot durar el temps necessari per fer una gestió, una càrrega i descàrrega o qualsevol compra o encàrrec.

Sóc minusvàlid però no resideixo dins la zona restringida… Com ho haig de fer?
Totes les persones amb mobilitat reduïda, sigueu de Besalú o de fora, teniu dret d’accés com la resta de persones de Besalú. A més, si tens el distintiu d’aparcament de minusvàlids, pots estacionar les 24h del dia en qualsevol de les zones habilitades. Això sí, hauràs de tenir en compte que no pots aparcar ala Plaça de la Llibertat els dies festius.

Si necessites fer parada en qualsevol altra via pots parar seguint les mateixes normes per a tothom.


PERSONES RESIDENTS AL CENTRE HISTÒRIC

Què haig de fer per poder accedir i aparcar al centre històric?
Emplenar aquesta sol·licitud i presentar-la a l’Ajuntament.

Tingues en compte que per tenir permís d’aparcament és imprescindible viure en un habitatge de dins la zona restringida i acreditar-ho:
a. Sent el propietari/copropietari de vivenda,
b. Estant empadronat dins la zona restringida, o
c. Amb altra documentació que ho justifiqui

 A casa nostra tenim diferents cotxes.  Podem demanar permís d’accés per a tots?
, pots demanar el permís d’accés per a tants vehicles com tinguis o utilitzis. Tan és si n’ets o no el titular, i tan és si són teus, de la feina, de renting o bé compartits amb algun familiar. 

Puc tenir dret d’aparcament per a tants vehicles com utilitzi?
, pots aparcar amb qualsevol vehicle que utilitzis, tot i que mai de forma simultània. El permís d’aparcament s’acredita amb un distintiu que s’ha de portar visible a la part davantera del vehicle.

Per tal de ser just racionant les places d’aparcament s’han establert les següents limitacions pels distintius d’aparcament atorgats:

 • És imprescindible tenir permís de conduir i viure dins la zona restringida.
 • S’atorga com a màxim 1 distintiu per persona que acrediti viure dins la zona restringida.
 • S’atorga com a màxim 2 distintius per vivenda en cas que aquesta pertanyi a varis copropietaris.

Cada persona amb dret d’aparcament podrà triar entre dos tipus de distintiu: adhesiu o no adhesiu, segons el que s’adeqüi millor a la seva situació.

On puc aparcar?

 • Les 24 hores als aparcaments de La Devesa i de Els Claustres.
 • Les nits als aparcaments nocturns de: El Prat de St.Pere, Ganganell 1, Ganganell 2, Pl. Sant Vicenç, Pl. Llibertat i Vilarrobau.

PLANOL_HORARIS_GRAN

Quin és l’horari dels aparcaments nocturns?
Depèn de l’època de l’any:

 • Horari d’hivern (des d’octubre fins el dia dels Dolors): de les 19:00 hores fins les 9:00 hores.
 • Horari d’estiu (des del dia dels Dolors al setembre): de les 21:00 hores fins les 9:00 hores.

Sóc una persona gran o amb mobilitat reduïda, resident al nucli històric i no tinc cotxe, però a vegades els meus familiars venen a buscar-me.  Com poden recollir-me si no viuen a Besalú?
Emplena aquesta sol·licitud amb les dades del vehicle que t’hagi de venir a recollir i presentar-la a l’Ajuntament. S’autoritzarà la matrícula dels vehicles que necessitis i així sempre et podran portar o recollir a casa.

Com que ets resident, a més et recomanem que sol·licitis una targeta d’accés emplenant aquest formulari. Amb aquesta targeta d’accés, que pots portar al cartera o dins la bossa de mà, sempre podràs permetre l’accés de qualsevol vehicle que no s’hagi autoritzat prèviament (amic, taxi, etc). Només has de fer passar la targeta davant la pantalla que hi ha al costat de la pilona.

Haig de fer obres, o rebre algun tipus d’empresa d’obres i serveis a casa? Poden accedir al centre històric?
Sí. Les empreses d’obres i serveis sempre poden demanar accés pels seus vehicles emplenant aquesta sol·licitud. Un cop s’hagin entrat les matrícules al sistema els vehicles podran entrar. A més, mentre presten el servei poden aparcar ocupant via pública a prop de la vivenda.

Sóc minusvàlid i resident al centre històric. On puc aparcar?
Pots aparcar les 24h del dia en qualsevol de les zones habilitades acreditant-te amb el distintiu d’aparcament de minusvàlid. Només hauràs de tenir en compte que no podràs aparcar ala Plaça dela Llibertat els dies festius.


PROPIETARIS D’ESTABLIMENTS .

Tinc dret d’accés?
Sí, emplena aquesta sol·licitud i presenta-la a l’Ajuntament.

Tinc dret de parada?
Sí, en les mateixes condicions que la resta d’usuaris.

Tinc dret d’estacionament?
En principi, no. D’acord amb el que estableix l’ordenança tenir negoci dins la zona restringida no és motiu suficient per tenir dret d’aparcament.

Només tenen dret d’aparcament els vehicles comercials dels establiments dins la zona restringida que necessiten prestar algun tipus de servei relacionat amb l’activitat del seu negoci. Només poden aparcar als Claustres o ala Devesaen l’horari diürn (8-21h).

On puc aparcar?
Si no tens dret d’aparcament has d’aparcar fora del centre històric. Hi ha pàrquings habilitats en diverses zones com El Firal, Els Horts, Pg. Francesc Cambó, Av. Lluís Companys,  etc.

Tinc clients de fora de Besalú; poden entrar?
Sí. Tots els comerços poden sol·licitar l’accés dels seus clients emplenant el formulari facilitat per l’Ajuntament. Cada establiment pot sol·licitar el dret d’accés i parada per a tants clients com necessiti.

Poden fer parada els meus clients?
Els drets dels clients són els mateixos que els de qualsevol vehicle. És a dir, poden entrar, deixar el vehicle amb el motor parat a peu de botiga o en qualsevol lloc que no dificulti la circulació i anar a comprar. Això sí, és obligatori que indiquin la situació de parada amb els 4 intermitents. Sense els 4 intermitents els Mossos d’Esquadra podrien interpretar que el vehicle està aparcat i això podria podria suposar una multa. 

Hi ha un temps màxim de parada per poder anar a fer la compra?
No, la parada pot durar el temps necessari per fer una gestió, una càrrega i descàrrega o qualsevol compra o encàrrec breu.

Tinc diferents proveïdors.  Poden accedir al centre històric?
Sí, tots els proveïdors poden accedir al centre en horari de càrrega i descàrrega, que és de 06:00h a 10:30h. Durant aquestes hores les pilones estan baixades.

A partir de les 10:30h les pilones s’aixequen i només s’autoritza l’accés de proveïdors en cas que hagin de servir productes frescos (peix, carn, làctics), productes farmacèutics o congelats. Els vehicles que compleixin amb aquesta excepcionalitat poden sol·licitar l’accés emplenant aquesta sol·licitud. 

Què faig si necessito donar accés a algun vehicle de manera imprevista?
Tots els comerços tenen dret a tenir dues targetes d’accés de manera gratuïta. Les poden sol·licitar mitjançant aquest formulari. Les dues primeres són gratuïtes. A partir de la tercera targeta el preu és de 10€.


EMPRESES DE SERVEIS .

Tinc una empresa d’obres o serveis, puc sol·licitud d’accés?
Sí. Les empreses d’obres i serveis, sigueu o no de Besalú, sempre podeu demanar l’accés dels vostres vehicles emplenant aquesta sol·licitud.

A vegades necessito tenir el vehicle a prop d’on estic realitzant el servei.  Puc aparcar-lo?
Sí, mentre presteu el servei podeu aparcar en qualsevol carrer o plaça de dins el nucli històric, sempre i quan no obstaculitzeu el pas de vianants ni de la resta de vehicles.

Només heu de tenir present que no podeu aparcar ni als Claustres ni a la Devesa,perquè aquests espais estan reservats a l’aparcament dels residents.

Necessito algun distintiu per poder aparcar?
Els vehicles d’obres i serveis retolats NO han de portar distintiu d’aparcament.

Els vehicles d’obres i serveis no retolats SÍ han de portar distintiu d’aparcament. Aquest distintiu l’atorga l’Ajuntament quan es tramita la sol·licitud d’accés.


PROVEÏDORS D’ESTABLIMENTS DEL NUCLI HISTÒRIC .

Horaris:
Tots els proveïdors poden accedir al centre en horari de càrrega i descàrrega, que és de 06:00h a 10:30h. Durant aquestes hores les pilones estan baixades. 

Excepcions: A partir de les 10:30h les pilones s’aixequen i només s’autoritza l’accés de proveïdors en cas que hagin de servir productes frescos (peix, carn, làctics), productes farmacèutics o congelats. Els vehicles que compleixin amb aquesta excepcionalitat poden sol·licitar l’accés emplenant aquesta sol·licitud.